Bootreis op de Maas, van steenkool tot kristal 19/06/2015

Bootreis op de Maas, van steenkool tot kristal 19/06/2015

Nu de zomer bijna in het land is stellen wij u een kleine cruise op de Maas voor (met gastronomische lunch), waarbij we op zoek gaan naar kolen en kristal.

Er is eerst tijd voor een geleid bezoek aan de oorspronkelijke steenkoolmijn van Blegny-Mine (sinds 2012 op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco). Met de mijnlift gaat het naar beneden in de ondergrondse galerijen, je ontdekt de ontginnings – en wasafdeling in het centrum van deze door de mens ingenomen aarde.

Per autocar gaat het verder richting Visé waar we aan boord gaan van het mooie vaartuig «Le Pays de Liège» voor een kleine gastronomische cruise, en tot de sluis van Monsin. Op het menu :

Boudin blanc d’Aubel grillé sur toast, Val Dieu Gratiné, mesclun de salade au vinaigre de cidre, compotée de            pommes de Trembleur, Filet de volaille façon César Frank (champignons de Kanne et fine champagne),             pommes grenailles aux herbes et légumes de saison. En om te eindigen een echte café liégeois, veel nagemaakt maar nooit geëvenaard !

Daarna volgt een geleid bezoek aan de Cristallerie du Val Saint Lambert, waar je de onderlegdheid van de medewerkers van de firma kan ontdekken, zij vormen deze edele materie om tot prestigieuse stukken die over heel de wereld bekend zijn. De gids leidt ons langsheen de verschillende ateliers en toont de verschillende verwerkingstechnieken, legt de geschiedenis uit, de evolutie, en de aanpassing van deze opmerkelijke site. Je woont nog een demo van glasblazen bij om dit bezoek af te sluiten.

Vertrek vanuit de Halfeeuwfeestpaleizen te Brussel op 19 juni te 9 uur. Voor de deelnemers die dicht bij Luik wonen kan afspraak gemaakt worden aan het station Guillemins.