Flexi-jobsysteem uitgebreid maar financieel moeilijker

Flexi-jobsysteem uitgebreid maar financieel moeilijker

Onlangs besliste de overheid om het systeem van flexi-jobs uit te breiden.  Men kan nu in 22 sectoren terecht. Gepensioneerden  kunnen er een centje bijverdienen en betalen noch belasting noch sociale zekerheid. De werkgever betaalt nu echter het normale loon voor de job, en betaalt meer sociale zekerheid . De flexi-jobber mag voortaan maximaal 12.000 euro per jaar verdienen.

Volgens de vakbonden worden echter jobs afgepakt en evolueren een aantal werknemers van een normale job naar een flexi-job. Volgens de overheid is het systeem echter een zegen voor sectoren waar men moeilijk aan werknemers geraakt, zoals de horeca.

Er kunnen zich twee situaties aandienen :

  • wie 65 of meer is op het ogenblik waarop hij/zij een flexi-job aanvat, kan onmiddellijk aan de slag behalve tijdens de periode waarin de opzegperiode  of de periode gedekt door een vertrekvergoeding loopt.

    Voorbeeld: als je ontslag neemt op 1 augustus 2023, zit je nog in je opzegtermijn in het derde kwartaal van 2023 (dus in juli 2023). Daardoor kun je niet op 1 september 2023, maar op 1 oktober 2023 met een flexi-job beginnen.

  • Wie nog geen 65 is op het ogenblik waarop het pensioen ingaat, kan een flexi-job aanvatten indien hij/zij tevoren bij een andere werkgever minstens 4/5e heeft gewerkt in de loop van de 3 laatste trimesters voor de flexi-job wordt aangevat.

    Voorbeeld: je bent nog geen 65, maar je wilt in oktober 2023 beginnen als flexijob-pensioengerechtigde. Je moet je pensioen dan ook vóór 1 januari 2023 hebben opgenomen.

     

Voor meer info over de nieuwe regeling kan u uiteraard terecht bij Fediplus.