Echo’s van onze activiteiten 2016

banner_nos_bierres_2014
009
DSC02180
DSC02189
IMG_0450
IMG_0440
IMG_0446

De gevel van "Espace Arthur Masson"

IMG_0749

Er bestaat een hypothese volgens dewelke het dragen van de ezelsoren door studenten aan de oorsprong ligt om de intelligentie van de ezel te verwerven.

IMG_0759

Zicht op de abdij

IMG_0778

Bezoek bij de Monniken van Maredsous

IMG_0781

Bezoek aan de Kapittelzaal. De plaats waar de bisschoppen plaats namen, bijgestaan door een college van priesters en kanunniken die in gemeenschap leefden en die tezamen de Raad vormen. Het is deze vergadering die men Kapittel noemt.

IMG_0784

En om af te sluiten, de romige kaasblokken van Maredsous

IMG_0795

 

Beschrijving

Op 17 maart stond Fediplus het water aan de lippen….
Onder een lekker zonnetje kozen we op donderdag 17 maart de route naar Namen.
Onze eerste tussenstop was de Brouwerij du Bocq, in Purnode in het centrum van Yvoir, in de Condroz. Opgericht in 1858 door Martin Belot, is deze één van de weinige 100% laatste traditionele Belgische familiale brouwerijen. Onze zeer sympathieke gids laat ons zijn geschiedenis ontdekken en de technieken.
De bieren van Brasserie du Bocq worden uitsluitend vervaardigd op basis van producten van de allerbeste kwaliteit.
Dit geldt zowel voor de mout (dat de kleur van het bier bepaalt), de hop (die de bitterheid en het aroma aan het bier bezorgt), de gist (die de suikers in alcohol en koolzuurgas omvormt) en het water waarvan de zuiverheid van essentieel belang is en dat uit het grondwater onder de brouwerij wordt gepompt.
De ervaring van de brouwerij ligt hoofdzakelijk bij de productie van bieren van hoge gisting met hergisting op de fles, wat de kwaliteit van de basisproducten waarborgt. Deze productiemethode garandeert eveneens het natuurlijke karakter van de bieren: er worden geen chemische producten of bewaarmiddelen aan toegevoegd.
Een proeverij op het einde van het bezoek mocht niet ontbreken…

Het tweede deel leidde ons naar Achêne en zijn mosterdfabriek Bister. Een maaltijd, op basis van mosterd, hoe kan het anders…werd ons aangeboden.
Een uiteenzetting over de geschiedenis van de onderneming en de fabricatie van mosterd, piccalilly, condimenten en azijn besloten dit eerste bezoek aan ons erfgoed.
Hierbij wens ik alle deelnemers van harte te bedanken voor hun goed humeur, evenals onze chauffeur Eric, super sympathieke gast, die ons ook zal begeleiden naar Beloeil en Mariemont.
Ik hoop jullie binnenkort terug te zien op een van onze bezoeken aan ons erfgoed, ons prachtig land. Ondanks de donkere periode die we nu meemaken, blijft het belangrijk deze verder te ontdekken.
Ziehier onze dag in beeld gebracht,…een beetje troebel….

 

 

 

 

 

Op 20 mei ll. leverde de familie Warocqué een bijdrage over hun geschiedenis, met passie gebracht door onze gids.
De voormiddag werd gewijd aan een bezoek van de Engelse Tuinen die er op eerste zicht zeer natuurlijk uitzien, maar vergis u niet, deze zijn zorgvuldig aangelegd. Dit park dat openstaat voor het publiek, is een prachtige oase van rust. Het dankt zijn ontstaan aan Nicolas Waroqué, oprichter van een beroemde dynastie van industriëlen. In 1829 kocht hij een deel van het Bos Mariemont om een kasteel te bouwen en een park aan te leggen van meer dan 27 hectare. Het centrale deel werd reeds getekend in 1832 door Charles-Henri Petersen volgens een model van Engelse tuinen uit die periode, waarin een subtiele afwisseling werd gecreëerd tussen gazons, vijvers en bosjes loofbomen, doorkruist met kronkelende paden met de bedoeling het natuurlijke aspect van beboste sites op te roepen.
Het bezoek in de namiddag voerde ons terug in de tijd van het Kasteel Mariemont dat omgevormd werd tot een museum in 1975 na een brand in 1960.
In beeld…

 

 

 

 

 

Op 20 oktober vertelde een sympathieke gids ons wat meer over de “Gouden Eeuw” van Blankenberge

Toen verstopten de vrouwen zich nog onder een paraplu voor de zon.  Het was de het begin van de eerste vakantieperiodes in deze badplaats, dank zij het treinstation.

Wat vandaag bekend staat als een populair strand, was dit niet een eeuw geleden.  De stad is open gebloeid, van simpel klein vissersdorpje tot een badplaats voor de welstellende van West Europa.  Rijke Brusselse en Antwerpse families lieten hier hun buitenverblijf bouwen.

Het Belle Epoque centrum werd 5 jaar geleden ingehuldigd in de Elisabethstraat, in de schaduw van de Sint-Rochus kerk.  Dit onafhankelijk gemeente bedrijf nam zijn intrek in een trio van geklasseerde en volledig gerenoveerde Belle Epoque villa’s.

Gebouwd in 1894 hebben ze hun 120 jarig bestaan gevierd in 2014.

Hierbij wens ik alle deelnemers van harte te bedanken voor hun deelname aan deze uitstap en kijk er naar uit jullie terug te zien op vrijdag 25 november voor onze uitstap naar Namen.

 

 

 

 

Een dag met verschillende kleuren op 25 november

 

De schooltijd in 1932 in Treignes

 

De sfeer van een klooster in Maredsous

 

Afspraak in 2017 ….

Inschrijven