Op vrijdag 9 juni om 8u30
Villeneuve d’Ascq

logo_1241

Beschrijving

eboren uit de fusie in 1970 van de drie steden Annapes, Ascq en Flers en in het hart van een Frans-Belgische metropool, op 15 minuutjes met de metro vanuit het TGV station Lille Europe, gaf Villeneuve d’Ascq zijn status van nieuwe stad op en vierde in 2010 zijn 40 jarig bestaan. Met een bevolking van 63.463 inwoners is de stad vooral begaan met het milieu. Zijn logo draagt de filosofie uit. Het is samengesteld van een blauwe bol, en vertegenwoordigt de technologische innovatie (er zijn 2 universiteiten, 6 grote scholen, 1 vormingscentrum voor leraren en 2.000 ondernemingen) en een groen blad, als eerbetoon aan het milieu. Zijn wijd vertakt openbaar vervoersnet, zijn 30 km aan voetgangerszone, zijn 6 meren, zijn 200 ha natuurgebied en zijn 120.000 bomen vormen er het bewijs van.
Ascq, een van de dorpjes ten zuid-oosten van de stad, is een wijk met de charme van een traditioneel dorp. Het is een herinnering aan de verschrikkelijke nacht in 1944 waarbij 86 inwoner stierven, dat men deze stad zijn nieuwe naam gaf.
Villeneuve d’Asq is eveneens een kunststad. Zijn museum van moderne hedendaagse en brute kunst, laat u de vloeibaarheid ontdekken tussen het “oude” en het “nieuwe”, tussen de baksteen en het beton, de rechte lijnen en de curves.
Het tweede gedeelte van de dag zullen we besteden aan een ontdekkingswandeling van het Asnapio park. Gelegen in het hart van het natuurreservaat van Villeneuve d’Ascq, werd een reconstructie gebouwd van de habitats van de prehistorie tot de middeleeuwen en dit volgens de regionale opgravingen en op basis van oude technieken. Het geleid bezoek dompelt ons in het hedendaagse leven van onze voorouders.
Het personeel van het terras van de reiger, ideaal gelegen rechtover het Museum van moderne kunst (LAM) zal onze gastheer zijn voor een traditionele maaltijd door hun bereid.

Praktische info

8u30: Vertrekt met de autobus vanop het arcaden plein van het Jubelpark (afspraak om 8u15 ter hoogte van AutoWorld)
11u00: geleid bezoek van het Asnapio park (1u30)
13u15: lunch op het « Terasse du Héron », omvattende een hoofdschotel en een dessert.
15u00: geleid bezoek aan het Musée Lam (1u00) gevolgd door een vrije wandeling in het reigerpark.
17u00: keren we terug naar Brussel
Deelname in de onkosten: 65€ omvattende de busreis H/T, toegang voor de 2 geleide bezoeken en de lunch.

Inschrijven