Volgens het rapport van Sciensano over voedselconsumptie in 2022-2023 wordt 71% van de 65-plussers beschouwd als te zwaar of zwaarlijvig. Ook andere criteria zijn alarmerend: 83% van deze mensen heeft een tailleomtrek "die wijst op een hoog of zeer hoog gezondheidsrisico". In 89% van de gevallen is de verhouding tussen hun lengte en middelomtrek "gekoppeld aan abdominale obesitas", voegt Sciensano toe.

Bijna de helft van de Belgen heeft overgewicht en 18% lijdt aan obesitas. Een vijfde van hen (22%) heeft een tailleomtrek die gecorreleerd is met een 'hoog gezondheidsrisico', en meer dan een derde (35%) met een 'zeer hoog risico'. Meer dan de helft van de Belgen (59%) loopt een verhoogd gezondheidsrisico door de verhouding tussen hun tailleomtrek en de breedte van hun taille.

Vooral oudere mannen lopen risico: 80% van hen heeft overgewicht. Bij vrouwen heeft 64% van de 65-plussers overgewicht.

Een andere risicofactor voor overgewicht en obesitas is het opleidingsniveau. 56% van de lager opgeleiden heeft overgewicht (inclusief obesitas), tegenover 36% van de hoogopgeleiden.

Sciensano wijst ook op regionale verschillen: 22% van de Walen lijdt aan obesitas, tegenover 16% van de Vlamingen. Bovendien lopen in Brussel meer mensen een gezondheidsrisico dan in Vlaanderen.

Het Instituut voor Volksgezondheid merkt op dat het percentage Belgen met overgewicht in het algemeen niet veranderd is sinds de laatste enquête in 2014-2015. Maar "als we kijken naar de tailleomtrek, zien we een daling van 35% tot 30% van de mensen met een zeer hoog gezondheidsrisico in Vlaanderen", zegt Nicolas Berger, onderzoeker bij Sciensano.. "Wallonië telt minder mensen met overgewicht (45%) in vergelijking met 2014-2015 (50%) en minder mensen met een hoog risico op een slechte gezondheid omwille van hun taille-lengteverhouding (56% tegenover 61% in 2014-2015)", voegt hij eraan toe.