KBC Bank & Verzekering gaf IPSOS, de specialist inmarktonderzoek, de opdracht voor een enquête over de Belgen en hun pensioen. Debevindingen, die onlangs gepubliceerd werden, zijn duidelijk:

- Vandaagvinden 6 op 10 Belgendat ze nog steeds niet voldoende geïnformeerd zijn om het pensioenmechanisme tebegrijpen. Hoewel dit cijfer (61%) hoog blijft, is het beduidend lager dan inde edities 2019 (79%) en 2022 (76%) van de barometer.

- De website Mypension.be blijft het favoriete kanaal voor burgers ominformatie te verkrijgen. Hij wint aan populariteit (59% heeft hem algeraadpleegd, tegenover 49% in 2019). Dit is ongetwijfeldte danken aan de hoge tevredenheidsgraad (80%) van de gebruikers.

- 30% van de respondenten is van mening dat ze voldoende voorbereid zijnop hun pensioen om de levensstandaard te behouden die ze willen na hunpensionering, tegenover 22% in 2022 en 19% in 2019.

  

Uit de resultaten van de enquête blijkt een grotebezorgdheid en zelfs een zeker wantrouwen over de toekomstperspectieven van depensioenen. Hoe dan ook, de belangstelling van de bevolkingvoor pensioenen neemt toe. Echter, "deze groeiende interesse kan deels hetresultaat zijn van een puur statistisch effect, als gevolg van de vergrijzingvan de bevolking", legt Patrick Wangneur, adviseur vermogensstructureringen pensioenen bij KBC Bank, uit.

"Maar daarnaasthebben de politieke debatten van de afgelopen maanden, zowel in België als inFrankrijk, onze medeburgers er ongetwijfeld toe aangezet om hunpost-professionele toekomst onder de loep te nemen", legt de expert uit.

Het openstellen vanhet systeem voor aanvullende pensioenen of uitstel van het pensioen lijkt denieuwsgierigheid van de Belgen te wekken. Zo heeft 50% (tegenover 42% een jaargeleden) gehoord van de mogelijkheid om na de wettelijke pensioenleeftijd te werkenom het bedrag van hun pensioen te verhogen. Het systeem van pensioenbonussenheeft ook 33% van de ondervraagden bereikt, 12% meer dan voorheen.

Uit de barometerblijkt ook dat 4 op 10 Belgen zich er nog steeds niet van bewust zijn dat hunbijdragen de pensioenen van de ouderen van vandaag financieren, en niet die vanhenzelf.

 

Belgen bezorgd over de toekomst van het pensioenstelsel

De resultaten van de enquêtebenadrukken de complexe relatie die de Belgen hebben met hun financiëletoekomst na hun pensionering. Momenteel heeft minder dan de helftvan de Belgen het gevoel dat ze een duidelijk (36%) of zeer duidelijk (9%)beeld hebben van het bedrag dat ze zullen ontvangen bij hun pensionering.Verrassend genoeg denkt een groeiend aantal respondenten (31%), in vergelijkingmet vier jaar geleden (18%) of zelfs een jaar geleden (23%), ten onrechte dathet bedrag van hun wettelijk pensioen de komende tien jaar stabiel zal blijven.

De meesten (57%)vinden dat de hervormingen die de recente regeringen hebben doorgevoerd, nietvolstaan om de toekomstige uitdagingen aan te gaan, en bijna de helft van deBelgen (47%) vreest dat het moeilijk zal zijn om hun levensstandaard tebehouden eens ze met pensioen zijn. Bovendien wordt een gebrek aan financiëlemiddelen aangehaald als het belangrijkste obstakel (47%) voor een adequatevoorbereiding op het pensioen, terwijl het vertrouwen in de bestaandemechanismen toeneemt (27% tegenover 21% een jaar geleden). Er ontstaat eengroeiend wantrouwen, ook al onderschatten veel mensen nog steeds delevensverwachting na hun werk en de bijbehorende kosten.

 

De tweede pijler: een bolwerkof een pleister?

Het Waarnemingscentrum keekook naar aanvullende pensioenen en ontdekte dat 46% van de werknemers eengroepsverzekering van hun werkgever hebben, terwijl 7 op de 10 zelfstandigeneen pensioenkapitaal hebben opgebouwd. Bovendien kent 57% vande werknemers en zelfstandigen het huidige bedrag van hun aanvullend pensioenen het bedrag dat ze bij pensionering zullen ontvangen. Iets meer van hen (39% tegenover37% vorig jaar) zijn van plan om het volledige bedrag te ontvangen in plaatsvan een maandelijkse rente. De Belgen blijven zich echter zorgen maken, wantslechts een derde (36%) van de werknemers en zelfstandigen denkt dat hetopgebouwde kapitaal voldoende zal zijn om hun wettelijk pensioen aan te vullenen hun levensstandaard te behouden.

"We mogen niet toelaten dat er een kloof ontstaattussen degenen die hun persoonlijke situatie goed kennen en in staat zijn omvoor zichzelf op te komen, en degenen die dat niet weten - of het niet willenweten - en aan het einde van hun leven erg kwetsbaar zouden kunnen zijn", besluit Patrick Wangneur, adviseur vermogensstructurering en pensioenen bij KBC Bank.


Bron : Persbericht van het Observatorium van KBCuitgevoerd door Ipsos in januari 2024 bij een representatieve steekproef van deBelgische bevolking (1.086 respondenten) tussen 18 en 75 jaar).

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.