Op een mooie maartzondag dit jaar stemde het Zwitserse volk over twee volksinitiatieven waarover een referendum werd gehouden. Het eerste was gericht op het toekennen van een dertiende AVS-pensioenmaandbedrag (ouderdoms- en nabestaandenverzekering), d.w.z. een “dertiende maand” pensioen, aan alle gepensioneerden. Het tweede voorstel was om de pensioenleeftijd te verhogen naar 66 jaar. Terwijl het eerste voorstel een overtuigend succes was in 15 van de 23 kantons en 58,2% van de ja-stemmen haalde, kreeg het tweede een zware tegenslag te verwerken: de Zwitsers stemden tegen met 74,72% van de stemmen.

Zwitserland heeft een van de laagste overheidsschulden ter wereld als percentage van het BBP. De Confederatie heeft een schuld van 120 miljard CHF, wat overeenkomt met 15,6% van het BBP (of 25,7% volgens de criteria van Maastricht, rekening houdend met de schulden van de kantons). Ter vergelijking: de staatsschuld van Frankrijk bedraagt 98,1% (111,6% volgens de criteria van Maastricht) van het BBP. Volgens een rapport van 24heures.ch ontvangen gepensioneerden kleine pensioenen, terwijl slechts 57% van hen een huis bezit.

In Zwitserland bedraagt het gemiddelde AVS-pensioen CHF 1.810, CHF 1.969 voor mannen en CHF 1.784 voor vrouwen. Dit komt overeen met een vervangingsratio van 40%. Zoals journalist Markus Brotschi uitlegt voor de krant 24heures, “Het maximale AVS-pensioen is CHF 2.450, het minimum CHF 1.225 en het maximale pensioen voor koppels CHF 3.675. In totaal ontvangt 30% van de alleenstaanden en getrouwde stellen het maximale pensioen, en dit percentage stijgt naar 43% voor mensen die in Zwitserland wonen.

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.