Op 9 juni 2024 gaan we naar de stembus om de federaleafgevaardigden te kiezen die de Kamer van Volksvertegenwoordigers vormen. Laten we eens kijken naar deze verkiezing, die tegelijk met de regionale en Europeseverkiezingen plaatsvindt.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers bestaat uit 150 leden die verkozen worden voor een termijn van vijf jaar volgens het evenredige lijstenstelsel met meerdere mandaten, met voorkeurstemmen en een kiesdrempel van 5% in 11 kiesdistricten van elk 4 tot 24 zetels, die overeenstemmen met de 10 provincies van het land plus de hoofdstad Brussel. Van de elf kiesdistricten bestrijken er vijf het Nederlandstalige deel van het land voor een totaal van87 zetels, terwijl de resterende 63 zetels verdeeld zijn over de andere zes. De uitvoerende macht heeft dus 76 zetels nodig om een meerderheid te behalen.

Kiezers hebben ook de mogelijkheid om een voorkeurstemuit te brengen op een kandidaat op de lijst waarvoor ze stemmen, waarbij dezetels die door elke lijst zijn behaald dan eerst worden toegewezen aan dekandidaten die de meeste stemmen achter hun naam hebben gekregen. Nadat destemmen zijn geteld, worden de zetels evenredig verdeeld over de kandidaten vanalle partijen die de drempel van 5% hebben gehaald, in de volgorde van hunpositie op de lijsten.

Huidige samenstelling van de Kamer

De regeringsmeerderheid (de zogenaamde"VIVALDI"-coalitie) bestaat uit:

- PS (19 zetels)

- MR (14)

- Ecolo (13)

- CD&V (12)

- Open VLD (12)

- Vooruit (9)

- Groen (8)

in totaal 87 zetels.

De oppositie, met 63 zetels, is als volgt verdeeld:

- N-VA (24)

- Vlaams Belang (18)

- PVDA-PTB (12)

- Les Engagés (5)

- DéFI (2)

- Zelfstandig (2)

Het probleem in België met evenredige vertegenwoordiging is dat je een coalitie moet vormen om te regeren. Momenteel hebben we 7 partijen in de meerderheid. Deze coalities zijn altijd ingewikkeld om tot stand te brengen. Onderhandelingen na de verkiezingen duren erg lang. Je moet rekening houden met links/rechts, Franstalig en Nederlandstalig evenwicht. Het is niet gemakkelijk. En de situatie zal waarschijnlijk nog complexer worden na 9 juni 2024. Als we de peilingen mogen geloven, zouden sommige van de zogenaamde "traditionele" partijen kiezers verliezen aan de PVDA-PTB en het Vlaams Belang.

 

Michel Wuyts

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.