Volgens een recent artikel in RTL Info hebben niet minder dan 75.000 gepensioneerde Belgen het land verlaten om hun pensioen in het buitenland door te brengen. Dit groeiende fenomeen kan worden verklaard door een aantal factoren, waaronder de zoektocht naar een betere levenskwaliteit, mildere klimatologische omstandigheden, en de uiteindelijke keuze is vaak gebaseerd op een vergelijking van belastingstelsels.
Afhankelijk van de pensioenregeling zit niet iedereen in hetzelfde schuitje. Gepensioneerden in overheidsdienst zijn altijd belastbaar in België, maar dit is niet het geval voor werknemers en zelfstandigen. Voor deze laatsten gebeurt de aftrek in het woonland, wat bepaalde keuzes erg interessant maakt.
De populairste bestemmingen voor Belgische gepensioneerden zijn vooral landen waar de kosten van levensonderhoud betaalbaarder zijn en waar de belastingvoordelen aanzienlijk zijn. Portugal heeft een einde gemaakt aan zijn gunstige belastingstelsel, dat gepensioneerden een vrijstelling van belastingen bood gedurende de eerste 10 jaar van hun verblijf.
1. Griekenland: Een gepensioneerde die naar Griekenland verhuist, betaalt vijftien jaar lang een vast tarief van 7% op zowel zijn pensioen als zijn groepsverzekeringsuitkeringen.
2. Italië: De Italiaanse Republiek probeert ook gepensioneerden aan te trekken. Het belastingstelsel is zeer aantrekkelijk, vooral voor nieuwe gepensioneerde Italiaanse inwoners. Onder bepaalde voorwaarden genieten zij van een forfaitaire belasting van 7% op hun buitenlandse pensioenen voor een periode van negen jaar.
3. Spanje: Het mediterrane klimaat, de culturele en geografische nabijheid en de lagere kosten van levensonderhoud vergeleken met België maken van Spanje een bestemming bij uitstek. Bovendien biedt het land voordelige belastingvoorwaarden, waaronder een volledige belastingvrijstelling voor kleine pensioenen (minder dan €14.000), zonder tijdslimiet.
Er zijn een aantal stappen die je moet volgen als je met een gerust hart naar het buitenland wil verhuizen en toch je Belgische pensioen wil blijven ontvangen, zoals beschreven door Droits Quotidiens:
1. De Belgische autoriteiten op de hoogte brengen: Voor je het land verlaat, is het essentieel om de lokale autoriteiten op de hoogte te brengen van je vertrek en je in te schrijven in het consulaire register van het land van bestemming. Zo behoud je je sociale rechten en ontvang je de nodige informatie.
2. Controleer belastingverdragen: Het is cruciaal om informatie in te winnen over belastingverdragen tussen België en het land van bestemming om dubbele belastingheffing te vermijden. Sommige pensioenen kunnen vrijgesteld zijn van belasting of genieten van een verlaagd tarief.
3. Ziektekostenverzekering: De medische dekking verschilt per land. Het is daarom aan te raden om een internationale ziektekostenverzekering af te sluiten om er zeker van te zijn dat je gedekt bent in geval van medische nood.
4. Voorbereiding op de verhuizing: Een internationale verhuizing vereist zorgvuldige planning, waaronder het vervoer van goederen, het vinden van accommodatie en het aanpassen aan lokale administratieve formaliteiten.
Afhankelijk van het land dat je kiest, biedt het doorbrengen van je pensioenleven in het buitenland een aantal voordelen, vooral op financieel en klimatologisch gebied, om nog maar te zwijgen van de gezondheidsvoordelen. Het is echter essentieel om goed voorbereid te zijn en de juiste administratieve procedures te volgen als je deze overstap met een gerust hart wil maken. Of het nu in Spanje, Portugal, Frankrijk of Marokko is, gepensioneerde Belgen vinden wonen in het buitenland vaak een aangenamere en economisch voordeligere omgeving.