Op 18 april sprakratingbureau Fitch zijn oordeel uit over de hervorming die ministerLalieux voorstelde en die op 4 april 2024 werd goedgekeurd. Hetoordeel van het ratingbureau was duidelijk: “De meest recentepensioenhervormingsmaatregelen in België zullen de toenemende drukop de overheidsfinanciën door de vergrijzing niet verlichten". Deingevoerde maatregelen worden “onvoldoende” geacht om de schuldop middellange termijn te stabiliseren.

Fitch vreest ook dat debittere onderhandelingen die regelmatig plaatsvinden na onzeverkiezingen de taak van de regering zullen bemoeilijken, op eenmoment dat er belangrijke hervormingen moeten worden doorgevoerd. Eenzevenpartijencoalitie, tegen de achtergrond van de populariteit vanpolitieke extremen, zou het risico met zich meebrengen dat departijen polariseren, waardoor eventuele latere onderhandelingeningewikkelder worden, aldus de analisten.

Welke gevolgen zal dithebben voor ons land? Zoals de krant L'Echo opmerkt, geven dezebureaus ons land een financiële rating, die van invloed is op derentetarieven waartegen we kunnen lenen. Een negatieve rating drijftde rentetarieven dus op, wat aangeeft dat investeerders wantrouwenhebben in de solvabiliteit van ons land, en dus in zijn toekomst.

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.